Sidor

12 december 2011

11.Fläskänger 
för alltid 
i din tjänst


4 kommentarer:

 1. Här får du lite insperation:

  http://www.bartleby.com/201/1.html

  Stäng in dig i ett mörkt rumt och lyssna på TS Elliot själv när han läser upp den:

  http://www.youtube.com/watch?v=3tqK5zQlCDQ

  Fina bilder!
  /gurra

  SvaraRadera
 2. Tack! Roligt med tips. Mitt första intryck är dock att texten är lite för begriplig, genomtänkt och högtravande för min smak. Men jag kan å andra sidan inte påstå att jag läst några längre texter av TS Eliot. Är mer attraherad av lekfull poesi, typ http://www.surrealistgruppen.org/MFPolarf.html, med automatiska inslag (http://sv.wikipedia.org/wiki/Automatism.

  SvaraRadera
 3. Hehe! Spännande link! Grejen med dikten jag skickade är att den är helt meningslös och att alla litterära referenser i den också är meningslösa. När den kom ut var det massor av människor som försökte tolka den, och följa upp alla referenser, för att hitta meningen i den, då la Eliot till ett facit som också var helt meningslöst och direkt missvisande sen gick det upp för folk att den inte har någon struktur eller baktanke =). Efter ett tag slutade folk försöka tolka den och godtog helt att försöka läsa den och se vilken effekt de löst sammankopplade bilderna har. Det känns lite som en dröm med lösryckta bilder eller något sånt.

  SvaraRadera
 4. Intressant! Nu har jag läst lite mer än det första stycket och tror jag förstår vad du menar med drömreferensen.
  Gillar raden "Liket du planterade i trädgården i fjol, har det gett grodd?"
  Blev också nyfiken på titeln på tredje delen "The fire sermon" som jag direkt associerar till ett pianostycke som Sanna brukade spela (http://www.youtube.com/watch?v=9uKB00QAfTg) av Rautavaara. Tyvärr verkar musiken inte vara inspirerad direkt av dikten som jag först misstänkte (http://books.google.se/books?id=zyUOv6EQrWcC&pg=PA200&lpg=PA200&dq=fire+sermon+eliot+rautavaara&source=bl&ots=iheYuGHYSD&sig=BI2im-tMwrjTrKcm5OItsz2g_YI&hl=sv&ei=hyLpTp7yDLGM4gSor-XiCA&sa=X&oi=book_result&ct=result&resnum=3&ved=0CC4Q6AEwAg#v=onepage&q=fire%20sermon%20eliot%20rautavaara&f=false).

  SvaraRadera